Ugrás a tartalomra

Ha szombat, akkor Garázsvásár

2024. április 12. péntek
A nagy sikerre való tekintettel ismét baba-mama börze volt a Piac téren
Ha szombat, akkor Garázsvásár

Nagy volt a sürgés-forgás szombaton a Szomszédok Piaca előtti téren. Reggel a Klauzál Ház munkatársai felállították a sátrat a családok szórakoztatását célzó programokhoz, a baba-mama börzére érkezett „árusok” pedig már jóval kilenc óra előtt kipakolták az asztalokra gyermekeik kinőtt, szépen kimosott és vasalt ruháit, megunt vagy feleslegessé vált játékait, és azokat a jó állapotban lévő könyveket is, amelyekből már saját, idősebb csemetéjüknek nem tudnak esténként mesét olvasni.

Az egyik asztalnál rengeteg játék, azon belül is plüssállatok kavalkádja fogadott. Tizenhét éve összegyűlt, féltett kincsek kerülnek most új gazdáikhoz.

– Akár hiszi, akár nem, ezek egy gyerek játékai, és ez már a vége. Nekünk is rengeteg cipőnk, ruhaneműnk és könyvünk volt, de azok nagy részét már eladtuk ugyanezen a piacon. Otthon van egy külön zsákunk, abba azokat a jó állapotú holmikat gyűjtjük, amelyeket nem hozunk ki eladásra, vagy már többszöri próbálkozás után sem keltek el. Ezek mennek az adománypontra (a Család- és Gyermekjóléti Központ adománypontja a Nagytétényi út 68. szám alatt található – a szerk.). Olyan embereken próbálunk segíteni, akiknek gondot jelenthet akár a használt dolgokat is megvenni – mesélte Sajtos Erzsébet, aki már a márciusi baba-mama napon és legutóbb a Bolhapiacon is kínálta portékáit.

Az asztalok között sétálva az árakon látszik, hogy nem a pénzszerzés, hanem a segíteni akarás és a fölösleges pazarlás elkerülése mozgatja azokat, akik vették a fáradtságot és kitelepültek ide néhány órára.

Monori Márti két asztalt is bérelt. Messziről, Érd-Parkvárosból érkezett a börzére. Elmondta, hogy négyéves kisfia kinőtt ruháiból és játékaiból hozott néhányat.

Majtényi Tick Zsuzsanna először vett részt a kirakodóvásáron. Nála többnyire ötszáz és ezer forint között lehetett vásárolni.

– Babaruhákat hoztam. A Városházi Híradóban láttam, hogy van ilyen lehetőség, ezért utánanéztem, hogy lehet ide jelentkezni – tájékoztatta lapunkat a kétgyermekes anyuka.
Ahogy telt az idő, egyre többen érkeztek a kis térre. Nézelődtek, méretet egyeztettek, vásárolgattak, miközben a művelődési központ Babaringató programja zajlott. Tíz órakor a válogatást abbahagyva sokan összeverődtek, hogy lássák a Szinergia Mazsorett csoport bemutatóját. A látványos tánc után cseresznyefa-virágzás ihlette kézműves-foglalkozás várta a nagyobbacska gyerekeket, így a szülők és nagyszülők egész délelőtt kedvükre válogathattak a vásárfiák között.

Tamás Angéla